Uncategorized

Helgens mattips

Inför helgen ska jag ge dig ett riktigt härligt tips. Tipset stavas jackfruit. Dina vänner kommer att jubla när du bjuder dem på detta. Även de som bara äter kött i vanliga fall.

Jackfruit i det vilda

Jackfruit är en asiatisk frukt som vid tillagning blir förvånansvärt lik både kyckling och kött. Frukten har ett trådliknande kött och kan användas till exempelvis pulled jackfruit. Jag tycker själv att det är ett riktigt bra substitut till kött.

Det du ska köpa när du ska laga mat på frukten är omogen jackfruit i saltlake. Här i Sverige köper du detta på konserv. När du kommer hem från affären är det bara att hälla av lagen och börja laga mat.

Pulled jackfruit gör du enkelt genom att steka frukten i olja tills den blivit gyllenbrun. Häll över en öl (33 cl) och sjud utan lock ca 20 min. All öl ska sjudas bort. Mosa därefter frukten och häll över en god barbecuesås (ca 3-4 dl), hemmagjord eller köpt. Ställ sedan in i ugnen i ca 20 minuter. Ugnen ska vara på 200 grader. Ät din pulled jackfruit med valfria tillbehör. Jag tycker att det är gott med klassiska tacotillbehör så som en god guacamole, en härlig salsa och en massa grönsaker. Vill du ha lite extra proteiner kan kidneybönor eller svarta bönor vara en ingrediens i din salsa. Ta gärna fram något sött tillbehör också, typ ananas. Det blir supergott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.