Uncategorized

På spaning efter språkets ursprung – Recension

Dags för ett mer språkrelaterat inlägg här i bloggen. Jag har alltid varit extra intresserad av språkets ursprung och historia. Därför blev jag väldigt glad när jag fick nys om boken På spaning efter språkets ursprung av Sverker Johansson.

På spaning efter språkets ursprung – Recension

Jag gillade verkligen denna bok. Den går grundligt igenom fakta och nuvarande kunskapsläge. Inte bara får vi läsa om språkets beståndsdelar, grammatik osv. utan även om människors och djurs beteenden, sociala samspel kulturella historia, evolutionens funktioner med mera. Således kan det ibland vara en aningen tung läsning, men för den intresserade torde det inte vara något problem.

Sverker går stegvis igenom alla aspekter av språkets historia och ursprung. En nackdel kan ibland vara att han varken säger bu eller bä utan bara listar vad olika inriktiningar av forskare tror. Det är först på de sista sidorna som han ger lite mer egna sammanfattande uppfattningar. Men så är det ju, det är väldigt svårt att säga något definitivt.

Något som hade kunnat göras bättre är nog att minska på nämnandet av teorier som är väldigt osannolika enligt majoriteten av forskare. För jag tycker han dröjer sig kvar onödigt länge vid sådant ibland. Till exempel tror en forskare att det var en enstaka mutation som gjorde att vi kunde börja hantera språk. D.v.s att vi typ gick från 0 till 100. Det är det väldigt få, däribland jag, som tror på. Ok om han vill nämna det, men kanske inte mycket mer än så.

Men i stora drag så är det en väldigt intressant och detaljerad bok om språkets ursprung. Kanske lite för mastig för den som inte är jätteintresserad. Men helt klart den bästa svenska bok i ämnet! Jag ger den 4,5/5 solar. Köp den här.

1 thought on “På spaning efter språkets ursprung – Recension”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.