Uncategorized

Ett pulshöjande pass för hjärnans skull

Jag har märkt att ju mer vältränad jag blir, desto bättre svarar min kropp på stress. Detta gör mig verkligen motiverad att fortsätta träna. Forskningen är helt överens med mina slutsatser: fysisk aktivitet lär kroppen att inte reagera så kraftigt vid stress.

Vad detta beror på? Det beror bland annat på att träning ger dig ett kortisolpåslag och att kortisolet sedan sjunker till lägre nivåer efter passet än vad det var innan passet. Tränar du regelbundet ”lär sig” därför kroppen att hantera även psykiska påfrestningar på samma sätt. Därför får du en bättre tolerans mot stress.

Löpning är bra träning för knopp och kropp

Detta tycker jag är riktigt coolt. För att träna min kropp, och uppenbarligen min hjärna, har jag därför kört ett 45 minuters pulshöjande pass idag. Det blev löpning med en av mina kompisar. Tack och lov har elljusspåret öppnat upp nu efter vintern och det är torrt i spåret.

Det är så härligt att kunna träna ute. Det här året har jag blivit betydligt mycket bättre på det, tack vare corona. Vill man träffa vänner är det ju en ganska smittsäker aktivitet.

Så hur gör du för att träna hjärnan? Är det sudoku eller löpspåret som gäller? Märker du också skillnad på din stresstålighet utifrån hur ofta du tränar? Det skulle vara intressant att veta hur du resonerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *