Det rör på sig i Umeåregionen

Sedan hösten 2014 har det nationella projektet haft särskilt samarbete med 7 kommuner i Umeåregionen (Umeå, Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Vindeln, Vännäs, Örnsköldsvik) och en samordnare i Umeå anställdes för att arbeta med regionens utveckling av språkvänner och flyktingguider. Det glädjer oss att det sakta men säkert börjar att hända saker i regionen.

Efter den initiala uppstarten i Umeå i mitten av december förra året har nu två ytterligare kickoffs skett:

 

NORDMALING

Den 26 februari samlades runt 25-30 personer på orten för att lyssna till lokala politiker, Svenska kyrkan och andra företrädare som delade uppfattningen om att det finns ett stort behov av hjälp hos våra nya svenskar och att något måste göras. Under kvällen fick man bland annat lyssna till några tidigare nyanlända personer som delat sina historier och hur de valt att stanna kvar på platsen först efter att de lyckats få kontakter med sina svenska grannar och nu verkligen trivs på orten. Till vår glädje anmälde sig också 3-4 personer direkt till att vara med i den nystartade verksamheten.

so-bilder 431so-bilder 445so-bilder 438

 

BJURHOLM

Den 31 mars bjöds det på fika i Svenska kyrkans lokaler i Bjurholm. Kyrkan, kommunen, Studiefrämjandet, en förening för invandrarkvinnor m.fl. var på plats för att delta i uppstarten av verksamheten. Kvällens information skedde på både svenska och arabiska för att samtliga närvarande skulle få ta del av detta viktiga integrationsarbete. Ca 25-30 personer var samlade för att lyssna och efteråt fördes även en aktiv diskussion mellan deltagarna. Även denna kväll resulterade i några anmälda på plats.

bjurholm 186

bjurholm 218

bjurholm 202

 

Vi önskar både Nordmaling och Bjurholm lycka till framöver! Hoppas att ert integrationsarbete blir mycket lyckat och att det sprider sig vidare i hela regionen med er som förebild. Vi hoppas på många goda möten mellan invandrare och svenskar.

Posted in Nyheter.